10 май 2017 г.

На Етрополе с любов - тържество

На 9 май 2017 г. групите по интереси „Неувяхващата красота на българските традиции“ с ръководител Наталия Дочева и „Матрьошки“ с ръководител Емилия Йончева проведоха един различен урок в обновения кабинет по история в нашето училище – „На чаша руски чай“.
Учениците, родителите им и гостите опитаха традиционен руски чай, приготвен с оригинален самовар. Госпожа Дочева разказа за общите корени на българския и руския народ, различни моменти от хилядолетната ни история, в която се преплитат съдбите ни.
Виктория Лютакова от 7.б клас декламира прочувствено одата „Опълченците на Шипка“ на Ив. Вазов, като ни върна към едни от най-славните страници в историята ни, а Анастасия Нинова от 6.б клас изпя руската песен „Катюша“.
В края на часа шестокласничката Стилияна Генчева представи интересна презентация за руската Матрьошка – кога и как е възникнала, какво означава името й и защо я наричат „душа и символ на Русия“. Повечето ученици бяха виждали този обичан сувенир, но за някои това беше първата им „среща“ с традиционната руска кукла.
Особен интерес и любопитство събуди руският самовар и ритуалът по приготвянето на чая с него. Приятната атмосфера провокира и някои от гостите да се включат – г-жа М. Манчева, директор на училището, запя заедно с Йоана Емилова от 7.в клас „Пусть бегут неуклюже..“, запяха и всички присъстващи.
Накрая всички си направихме снимка за спомен.